Μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία αυξάνεται το ενδιαφέρον στα τεχνικά γραφεία για τους προσεισμικούς ελέγχους στα κτήρια. «Υπάρχουν πολυκατοικίες με εμφανή προβλήματα που θα έπρεπε να ελεγχθούν, αλλά δεν προχωρούν καν στον έλεγχο λόγω κόστους και διαφωνιών στις συνελεύσεις» λέει στα «Νέα» και τη Μαρία Μουρελάτου ο πολιτικός μηχανικός Σπύρος Μαγουλάς, τονίζοντας: «Τα υφιστάμενα κτήρια προ του 1984 δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή σε έναν μεγάλο σεισμό ή καλύτερα σε έναν σεισμό για τον οποίο δεν έχουν σχεδιαστεί».
Βάσει της απογραφής του 2011 υπολογίζεται ότι περίπου 3,1 εκατομμύρια ιδιωτικά κτήρια -εξ αυτών 2,5 εκατομμύρια κατοικίες– χρειάζονται πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο λόγω του έτους κατασκευής τους. «Θα έλεγα ότι για κατασκευές από το ’96 και πίσω είναι σαν να έχουμε Ι.Χ. με αερόσακο» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), Βασίλης Μπαρδάκης.
Ένας προσεισμικός έλεγχος, αναφέρει το ρεπορτάζ, χρειάζεται από 1-3 εβδομάδες. «Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος απαιτεί λιγότερο χρόνο και θα έλεγα με επιφύλαξη ότι το κόστος κυμαίνεται από 400-1.500 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του κτηρίου και τους ορόφους» λέει ο κ. Μαγουλάς.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Αν παρατηρήσουμε εξέλιξη ρωγμής προγραμματίζουμε επιθεώρση
Αφαιρούμε βαριά αντικείμενα από ψηλά ράφια
Προγραμματίζουμε έλεγχο εξωτερικών επενδύσεων
Ομοίως για τα στατικά φορτία ή τη διάβρωση αν παρατηρήσουμε βέλος προβολών (υποχώρηση άκρων μπαλκονιών)
newsbeast