Ανω των 150 εκατ. η επένδυση από σχήμα συμφερόντων του Ελληνα δισεκατομμυριούχου εμπόρου μετάλλων Αριστοτέλη Μυστακίδη.
Προ τελικής συμφωνίας για την εξαγορά ποσοστού 54% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Baltic Bank (ABBank) και μάλιστα σε αποτίμηση-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα –και συγκεκριμένα της τάξης του 1,1 φορά τη λογιστική της αξία– βρίσκεται επενδυτικό σχήμα συμφερόντων του Ελληνα δισεκατομμυριούχου εμπόρου μετάλλων Αριστοτέλη Μυστακίδη. Η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ζωηρότατου ελληνικού και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η χώρα έχει εξέλθει από την κρίση και επιδιώκει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένης κυοφορούμενης αύξησης κεφαλαίου, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της συμφωνίας επί των τελικών νομικών κειμένων και εκτός απροόπτου οι υπογραφές αναμένεται να μπουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να τοποθετείται μερικούς μήνες αργότερα μετά και την έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, προεξάρχουσας της ΤτΕ. Πωλητές είναι ο όμιλος Γ. Κούστα, που θα διαθέσει το σύνολο των μετοχών του (24%), ο όμιλος Τσάκου που θα διαθέσει 14% και θα διακρατήσει 10%, η οικογένεια του ιδρυτή και CEO, Θ. Αφθονίδη, που θα διαθέσει 14% και θα διακρατήσει 27% και ο Κώστας Χατζηπαναγιώτης που θα διαθέσει 2%.
O επενδυτής θα επιδιώξει παράλληλα την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας με διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των δανείων της, που αυτή τη στιγμή αποτελείται σε ποσοστό 84% από ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται να προχωρήσει και σε αύξηση κεφαλαίου η οποία εκτιμάται πως μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα και με τις μετοχικές ισορροπίες που θα έχουν διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και κατόπιν σχετικών shareholders agreements. Το σύνολο της επένδυσης Μυστακίδη υπολογίζεται έτσι πως θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
Κατά τη χρήση του 2022 η ABBank ενέγραψε καθαρά κέρδη της τάξης των 16 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περισσότερα από 9 εκατ. σε σχέση με το 2021. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET-1) διαμορφώθηκε στο 18,7% ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στα επίπεδα του 1%. Με αυτά τα δεδομένα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) της ABBank διαμορφώθηκε το 2022 στο 16%, στοιχείο που σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ενέτεινε το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το σύνολο του ενεργητικού της ABBank στα τέλη του 2022 διαμορφώθηκε κοντά στο 1,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 100 και πλέον εκατ. από τα τέλη του 2021, ενώ οι καταθέσεις από 842 εκατ. αυξήθηκαν στο 1 δισ. ευρώ. Ο οίκος Standard & Poor’s αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επικαιροποίησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης, διατήρησε τις προοπτικές της τράπεζας ως θετικές και το credit rating σε Β, επισημαίνοντας την ύπαρξη «έμπειρου management με αποδεδειγμένη ικανότητα εκτέλεσης», όπως όμως και τη «συγκεντρωμένη έκθεση στη ναυτιλιακή βιομηχανία».
Εκτός από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη ενδιαφέρον για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που «τρέχει» η Axia Ventures για λογαριασμό των πωλητών, όπως έχει αποκαλύψει, έχει εκδηλώσει και σχήμα του οποίου ηγείται το family office της οικογένειας Μουνδρέα, αλλά και το Επιχειρηματικό Ιδρυμα Ωνάση. Ωστόσο το σχήμα Μυστακίδη τεκμαίρεται πως έχει σαφές προβάδισμα στην τρέχουσα συγκυρία.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr