OceanOneK: Η Εξερεύνηση των Ωκεανών με Ανθρωποειδή Ρομπότ
Ερευνητές ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εργάζονται πάνω σε ένα πρωτοποριακό έργο που διευρύνει τις δυνατότητες της υποβρύχιας εξερεύνησης. Το νέο τους τηλεχειριζόμενο ανθρωποειδές ρομπότ, γνωστό ως OceanOneK, παρέχει τη μοναδική δυνατότητα στους χειριστές του να «αισθάνονται» το περιβάλλον γύρω του, κάτι που ανοίγει νέες προοπτικές για την θαλάσσια έρευνα.
Ο Oussama Khatib, διευθυντής του Κέντρου Ρομποτικής στο Στάνφορντ, εξηγεί: «Το OceanOne είναι ένα μοναδικό υποβρύχιο ρομπότ που επιτρέπει στους ερευνητές να φτάσουν πέρα από τα όρια των ανθρωπίνων δυτών». Το OceanOneK, η εξελιγμένη αυτή έκδοση, φέρει τη δυνατότητα καταδύσεων σε βάθη έως και 1.000 μέτρα, αποτελώντας μια σημαντική εξέλιξη στην υποβρύχια ρομποτική τεχνολογία.
Το OceanOneK πραγματοποίησε πολλές επιτυχείς αποστολές το 2022 στη Μεσόγειο, εξερευνώντας βυθισμένα πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλάνων και ενός υποβρυχίου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ενός αρχαίου ναυαγίου ρωμαϊκών χρόνων, χρονολογούμενου από το 200 μ.Χ. Η πιο εντυπωσιακή αποστολή του έφτασε στο μέγιστο βάθος των 852 μέτρων, όπου το ρομπότ τοποθέτησε μια αναμνηστική πλάκα στον θαλάσσιο πυθμένα.
Η σύνδεση του OceanOneK με ένα σκάφος στην επιφάνεια επιτρέπει την επικοινωνία μέσω διαδικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στους απομακρυσμένους χρήστες να ελέγχουν το ρομπότ. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει στους χειριστές την δυνατότητα να «αισθάνονται» την αφή, χρησιμοποιώντας μια απτική διεπαφή, γεγονός που δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην υποβρύχια έρευνα.
Ο Khatib προσθέτει: “Το πρόβλημα με τις περισσότερες μηχανές είναι ότι δεν έχουν τον τρόπο να αλληλεπιδρούν. Δεν έχουν χέρια και αυτό είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του ρομπότ”. Η ικανότητα να παρέχει την αίσθηση της αφής αναδεικνύει την καινοτομία του OceanOneK και τονίζει τη σημασία που κατέχει στον τομέα της ρομποτικής.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο μια τεχνολογική πρόοδος, αλλά και μια σημαντική συμβολή στην έρευνα και ανακάλυψη των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται στον ωκεανό, ανοίγοντας νέους δρόμους για επιστημονικές εξερευνήσεις και διατήρηση της θαλάσσιας ζωής.