Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχώρησαν για πρώτη φορά σε μια “σημαντική” συζήτηση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ εάν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν, σύμφωνα με το Politico.
“Υπήρξε μια πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη να υποστηριχθούν οι διεθνείς ανθρωπιστικοί νομικοί θεσμοί”, δήλωσε ο Μάρτιν στους δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή
Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Ράφα και την Κυριακή βομβάρδισε έναν προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Τα πλήγματα καταδικάστηκαν ευρέως από τους ηγέτες της ΕΕ.
“Για πρώτη φορά σε σύνοδο της ΕΕ, είδα σημαντική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις και το “τι θα γινόταν αν””, δήλωσε ο Μάρτιν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει “κάποια απόσταση μεταξύ των ανθρώπων που εκφράζουν την ανάγκη για μια προσέγγιση με βάση τις κυρώσεις, εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου … και της συμφωνίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δεδομένων όλων των διαφορετικών προοπτικών”.
“Αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία … μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με την ξεκάθαρη κατάσταση όπου το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί, έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές, και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία αυτού του δικαστηρίου και την ανάγκη τα έθνη να συμμορφώνονται με αυτό”, δήλωσε.
“Υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με τις διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου”, δήλωσε ο Μάρτιν, με “πολύ σαφείς απόψεις ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις διαταγές για να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα με τη Ράφα και να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα”.
“Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκαλέσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας και να … ζητήσουμε από το Ισραήλ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του Δικαστηρίου”, πρόσθεσε ο ίδιος.
“Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα τώρα θέτουν πραγματικά το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο, ιδίως με δεδομένη την επίθεση (στον προσφυγικό καταυλισμό), όπου σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι”, τόνισε.
πηγη:capital