Το νέο σκάφος προορίζεται να ανταγωνιστεί το Crew Dragon της SpaceX.
Αρκετοί προωστήρες του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing παρουσίασαν βλάβη στην παρθενική πτήση με πλήρωμα μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αν και οι αστροναύτες δεν διέτρεξαν κίνδυνο.
Το CST-100 Starliner, μια κωνική κάψουλα με επιβάτες δύο βετεράνους αστροναύτες της NASA, έφτασε στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα έπειτα από πτήση σχεδόν 27 ωρών μετά την εκτόξευσή του την Τετάρτη από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.
Η αποστολή ήταν ένα βασικό τεστ προκειμένου να πιστοποιηθεί το Starliner για αποστολές πληρωμάτων από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τις οποίες αναλαμβάνουν σήμερα το Crew Dragon της SpaceX και τα ρωσικά Soyuz.
Πέντε από τους 28 προωστήρες που ρυθμίζουν τον προσανατολισμό του σκάφους παρουσίασαν δυσλειτουργία, οι περισσότεροι λόγω διαρροής αέριου ήλιου, όμως τέσσερις επανήλθαν σε κανονική λειτουργία, οπότε δόθηκε άδεια προσέγγισης στον ISS.
To Starliner προσεγγίζει τον σταθμό σε προηγούμενη δοκιμή χωρίς πλήρωμα το 2022 (NASA)
Το Starliner προσδέθηκε στον σταθμό το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας ενώ πετούσε σε ύψος 400 χιλιομέτρων πάνω από τον Ινδικό. Οι επτά ένοικοι του συγκροτήματος υποδέχτηκαν όλοι μαζί τους δύο νέους συγκατοίκους τους.
Η Πέμπτη ήταν μια σημαντική ημέρα για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα, καθώς η SpaceX του Έλον Μασκ πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή δοκιμή του Starship, του σκάφους που θα χρησιμοποιήσει η NASA για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης εδώ και πάνω από μισό αιώνα.
Η ανάπτυξη του Starliner ξεκίνησε το 2010 και η πρώτη αποστολή με πλήρωμα προγραμματιζόταν αρχικά για το 2017. Προβλήματα λογισμικού, τεχνικά θέματα και διαχειριστικά προβλήματα καθυστέρησαν το ντεμπούτο για χρόνια.
Οι δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης, τον Μάιο και τον Ιούνιο, είχαν αναβληθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Το Starliner θα μείνει στον ISS για περίπου οκτώ ημέρες και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αποστολή της NASA.
Πηγη:in