Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην 137η Γενική Συνέλευση της IFAB δεν αποτελούν τομή για το ποδόσφαιρο, αλλά δείχνουν εν μέρη το μέλλον.
Οι μεγάλες αλλαγές που «φωτογραφίζονταν» ακόμα και από υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA και αφορούσαν κυρίως στην χρονομέτρηση των αγώνων δεν συζητήθηκαν τελικά εκτενώς στην 137η Ετήσια Γενική Συνέλευση της IFAB και λογικά παίρνουν παράταση για την επόμενη συνάντηση της.
Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) αποτελείται από τις Ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Ιρλανδίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας -οι οποίες ήταν οι τέσσερις πρώτες που δημιουργήθηκαν- και την Παγκόσμια (FIFA) και οι αποφάσεις τους αφορούν στις αλλαγές των κανονισμών του ποδοσφαίρου. Από μία ψήφο έχουν οι τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ η FIFA έχει συνολικά τέσσερις ψήφους. Οι αποφάσεις του IFAB πρέπει να εγκρίνονται από τα 3/4 των μελών, το οποίο μεταφράζεται σε έξι ψήφους. Έτσι, η έγκριση της FIFA είναι απαραίτητη για να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση του IFAB, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τους Κανονισμούς του Παιχνιδιού, αφού πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει επίσης η προϋπόθεση της απαρτίας: πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα από τα πέντε μέλη, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι η FIFA, για να προχωρήσει μια συνάντηση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πάρθηκαν αποφάσεις, στην προσπάθεια να γίνει ακόμα καλύτερο το άθλημα στο μέλλον. Μία από αυτές αφορά στο VAR, καθώς αποφασίστηκε η επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου των 12 μηνών που ξεκίνησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2022 στο Μαρόκο, όπου όλες οι αναθεωρήσεις και συζητήσεις διαιτητών και VAR μεταδόθηκαν στο στάδιο και στο τηλεοπτικό κοινό. Ετσι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 στην Ινδονησία τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2023, ενώ θα ληφθεί περαιτέρω απόφαση για το εάν θα γίνουν και σε άλλα τουρνουά της FIFA.
Παράλληλα στόχος της FIFA και της IFAB είναι και η δημιουργία μιας «light» έκδοσης του VAR προκειμένου να μπορεί να προωθηθεί και σε χώρες που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να εφαρμόσουν την πλήρη έκδοση.
Οσον αφορά στον χρόνο του παιχνιδιού και στις καθυστερήσεις, οι προτάσεις που είχαν ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν ήταν τρεις. Η πρώτη να διατηρηθεί το υπάρχον πλαίσιο και να γίνει προσπάθεια βελτίωσής του, η δεύτερη ήταν αυτή του εκπρόσωπου της FA και της Premier League, Ντέιβιντ Ντιν, σύμφωνα με την οποία το χρονόμετρο θα σταματά και θα αρχίζει όταν διακόπτεται για συγκεκριμένους λόγους η ροή του παιχνιδιού, ενώ η τρίτη -που έτυχε και της θετικής αποδοχής των μελών της IFAB- εφαρμόστηκε από τον αρχιδιαιτητή της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ όπου οι διαιτητές αύξησαν αρκετά τον χρόνο των καθυστερήσεων στα δύο ημίχρονα, με αποτέλεσμα πολλοί από τους αγώνες να φτάσουν ακόμα και τα 100 λεπτά. «Θέλουμε να παλέψουμε ενάντια στο χάσιμο χρόνου, θέλουμε οι οπαδοί να απολαύσουν το παιχνίδι», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και η εφαρμογή των Νόμων του Παιχνιδιού είναι καθολική. Θα παρακολουθούμε τα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι παίζεται ο σωστός χρόνος διακοπής».
Από κει και πέρα παραμένει ανοιχτό το θέμα των αλλαγών που έχουν να κάνουν με χτυπήματα στο κεφάλι και κυρίως για το αν ένας παίκτης έχει υποστεί ή όχι διάσειση. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς οι εκπρόσωποι των παικτών έχουν ζητήσει να εξεταστεί και να δοκιμαστεί πειραματικά το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι προσωρινές αλλαγές, όσο διαρκεί η εξέταση του ποδοσφαιριστή από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας, και οι οποίες δεν θα επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό των αλλαγών που δικαιούται η κάθε ομάδα. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι οι δοκιμές δεν θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το στάδιο, αλλά παραμένουν υπό έλεγχο.
Τέλος, συμφωνήθηκε να συσταθεί μια ομάδα εργασίας που θα επικεντρωθεί σε περαιτέρω τρόπους βελτίωσης της πειθαρχίας και μείωσης της επιθετικότητας προς τους διαιτητές. Η FA έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές σε ερασιτεχνικό επίπεδο με τους ρέφερι να φορούν κάμερες σώματος που καταγράφουν όλες τις επικοινωνίες με παίκτες και προπονητές.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr